Hanneke Versluis-Olling


Hanneke Versluis-Olling

Hanneke Versluis-Olling (1966) startte in juni 2009 haar bedrijf H.O. Maatwerk B.V. en werkt sindsdien vanuit haar bedrijf via het OR secretariaat als ambtelijk secretaris. Dit nadat zij 12 jaar werkte als gekozen OR secretaris, die regelmatig de ambtelijk secretaris verving. In deze periode volgde ze talloze medezeggenschapscursussen.

Zij studeerde in 1988 af aan de management HTS ‘Mr. Koetsier’ en na een baan als productmanager studeerde ze vervolgens ‘Arbeid- en Organisatiepsychologie’ aan de VU. Zowel deze tweede studie als haar baan daarna als consultant / recruiter, combineerde ze met een bijbaan als stewardess. Zodra ze purser werd, verruilde ze haar kantoorbaan voor de medezeggenschap bij het luchtvaartbedrijf en was actief in vele onderdelencommissies en van 1998-2010 tevens in de ondernemingsraad.

Vanaf 2009 werkt Hanneke Versluis als ambtelijk secretaris in verschillende sectoren. Naast de luchtvaart, de energiebranche en de telecom-branche werkt ze voor de overheid (inspectie). Ze is ook ambtelijk secretaris van de Stichting Themajaar van de Historische Buitenplaats. Vanuit haar (ambtelijk) secretarisfunctie is ze meestal onderdeel van het dagelijks bestuur van de OR. Mede gezien haar purser ervaring is Hanneke zowel dienstverlenend als sturend. Ze is praktisch ingesteld en oplossingsgericht, maar wel altijd met oog voor de mens aan alle kanten van de medezeggenschapstafel. Humor en het tonen van waardering kunnen zware processen dragelijk houden. Ze weet mede de sfeer te bepalen. Last but not least; met het geschreven woord, zoals in notulen, nieuwsbrieven en correspondentie, helpt ze ook te sturen in de richting die haar OR voor ogen heeft. C’est le ton qui fait la musique.

Haar expertise ligt op het gebied van:

  • Ondersteuning en adviseren van de ondernemingsraden, zowel beleidsmatig en coördinerend als secretarieel, procesmatig, procedureel en organisatorisch;
  • Bruggen bouwen met OR gesprekspartners en tussen raadsleden / teambuilding;
  • Vaart brengen en houden in het medezeggenschapproces;
  • Professionalisering van de OR (leden): kennis, vaardigheden en teamspirit;
  • ‘Het nieuwe werken’ en digitale archivering;Het organiseren en/of begeleiden van verkiezingen;
  • Communicatie met de achterban van de ondernemingsraad / PR;
  • Reorganisaties en verhuizingen.

Visie op het vak
‘De ambtelijk secretaris kan de OR helpen om uit de medezeggenschap dat te halen, waarvoor het bedoeld is: meedenken bij belangrijke veranderingen in de organisatie. Door veel werk uit handen te nemen, trainingen te organiseren en processen te sturen en voor te bereiden, kunnen de OR leden zich richten op de kern van de zaak. De AS helpt de raad bij het geven van gedegen adviezen en het nemen van gedegen besluiten bij instemmingvraagstukken. Hierdoor heeft de OR veel meerwaarde in de organisatie.’